Příprava experimentálního prostředí

Spuštění virtuálního stroje

Vytvoření VM (virtuálního stroje)

Spusťte VirtualBox. V menu Machine vytvořte nový VM (virtuální stroj) a zvolte Linux a distribuci Ubuntu (64-bit), jako na následujícím screenshotu.

VirtualBox - Nový VM

Než budete pokračovat, doporučujeme udělat si kopii staženého image Ubuntu Server 20.04 (64bit).vdi do adresáře, který vytvořil VirtualBox pro nově vzniklou VM (Sitovani). Následně můžeme image vybrat (nápovědou je následující screenshot - je třeba image přidat přes tlačítko Add, vybrat soubor ve file systému a pak zvolit v dialogu na screenshotu):

VirtualBox - VM image

Po potvrzení vznikne VM. Před prvním spuštěním VM je dalším krokem editace nastavení sítě. Umožňuje-li to Váš systém a nastavení vaší sítě, nastavte Attached to na Bridged adapter a vyberte na který interface se bude bridgovat a povolte Promiscuous Mode odevšud (Allow All). V našem případě jsme zvolili interface enx28f10e4d92d5, což je USB Ethernet adaptér, kterým jsme připojeni do LAN a přes NAT do Internetu.

Je třeba ověřit pravidla a nastavení lokální sítě, zda je na Vaší pracovní stanici dovolen provoz VM přímo připojených do sítě. Především jde o to, aby bylo povolenéopoužívat různé MAC adresy a IP adresy na tom samém portu switche. To ve většině domácích sítí a v malých firmách není problém. Centrálně spravované sítě ve větších firmách mají často provoz VM na klientských stanicích formálně zakázán a prakticky je vynucováno na switchích omezením počtu současné aktivních MAC adres na jednom portu. V tomto případě může spuštění další VM vést k odpojení portu a nutnosti vyčkat na timeout a nebo kontaktovat správce.

Následující screenshot ukazuje nastavení v našem případě.

Pokud vaše síť neumožňuje používat více MAC adres na jednom počítači respektive portu, eventuálně je nějaký jiný důvod, obejdeme se i s nastavením Attached to: NAT.

Pokud chcete používat WiFi, tak i v tomto případě nemusí bridge fungovat - WiFi adaptéry totiž většinou nesmí měnit svojí MAC adresu a tedy ani nemohou používat dvě najednou. VirtualBox to v některých případech dovede vyřešit, ale ne vždy.

Tím by mělo být nastavení hotovo a VM lze spustit (tlačítkem Start nebo přes kontextové menu VM). Pokud je vše v pořádku, měl by se po pár okamžicích spustit VM s operačním systémem Linux, podobně jako na následujícím screenshotu.

VirtualBox - new VM

Pokud je použit doporučený image z https://www.osboxes.org/ubuntu-server/ , pak je uživatelské jméno osboxes a heslo osboxes.org. Pro přepnutí do root účtu lze použít sudo su - a na výzvu opět zadat heslo uživatele osboxes.