Rady, tipy, videonávody

Stránky: CZ.NIC Moodle
Kurz: Tablexia - Kognitivní trénink pro děti s dyslexií
Kniha: Rady, tipy, videonávody
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pátek, 29. března 2024, 06.00

1. Založení nového profilu

  
  


2. Přenos profilu na nové zařízení, editace profilu

 
 


3. Menu hry

 
 

4. Síň slávy

 
 


5. Statistiky

 

 a

6. Encyklopedie

 
 


7. Hry a práce s nimi

Je vhodné, minimálně při prvním použití aplikace, s hráčem jednotlivé hry projít, abychom viděli, že hry pochopil a ví jak je hrát. Může se stát, že se hráč bude vyhýbat dané hře jen z důvodu nepochopení principu.

 
 

7.1. Lupiči

Zde je nutné si opravdu důkladně přečíst pravidlo, podle kterého poznáme lupiče. Hráč si může pro lepší zapamatování (a skutečné přečtení pravidla) toto pravidlo nahlas sám zopakovat.

Lupiči


7.2. Pronásledování

Dopomoc v této hře by měla spočívat v nápovědě co na jednotlivých kouscích mapy může být spojujícím prvkem. „Podívej se na jednotlivá políčka – vidíš tam něco, co by ti mohlo pomoci se skládáním? Co jednotlivá políčka propojuje – je tam silnice, řeka, koleje, okraj mapy..?“

Je také dobré zkontrolovat, že hráč ví jak jednotlivými dílky hýbat a jak je přesouvat.

Pronásledování

7.3. Potmě

Tutoriál k této hře ne vždy stačí.. Je dobré pomoci hráči zorientovat se v plánku. Tedy kde přímo stojí a kam je nasměrovaný (postavička je vidět shora a je jí vidět nos). Každý jednotlivý úkon vyžaduje jeden pokyn – co krok vpřed to jedna šipka, úkon otevření dveří, zvednutí klíče atd. Můžeme hráči napovědět i tak, že sami budeme představovat postavičku a názorně tak ukázat, kolikrát se musíme pootočit, abychom zahnuli doleva či doprava nebo se otočili kolem své osy.

Potmě

7.4. Únos

Doporučujeme používat sluchátka, ujistit se, že je nastavená správná hlasitost a hráč nebude rušen při hře ruchem z okolí.

Pozor, každá obtížnost hry má jiná pravidla!

únos

7.5. Symboly

Trénink zrakového rozlišování. Pro označení daného symbolu je nutné kliknout dvakrát. Při prvním kliknutí se symboly zvětší a teprve až druhý klik daný symbol označí.

symboly

7.6. Protokol

Umístění předmětů „vlevo“ a „vpravo“ je bráno z pohledu hráče.

Protokol