Další známé kazuistiky

Stránky: CZ.NIC Moodle
Kurz: Kyberšikana
Kniha: Další známé kazuistiky
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pátek, 29. března 2024, 02.59

Popis

Autor: Martin Kožíšek, CZ.NIC

Hledám kluka z autobusu

Moderní technologie v kombinaci s neomezeným internetem a sociálními sítěmi, dávají možnost pro okamžité sdílení zážitků a to nejen svým přátelům. Mnohdy se tak nahraný obsah může stát terčem posměšků od neznámých lidí a dále šířen. Motivací k nahrání podobných videí může být zejména u dětí spojeno s vidinou proslavení se (Youtubeři) nebo vážně myšlenými výzvami, jako v případě dívky, která na internet nahrála video, hledající kluka, kterého potkala v autobusu. Vytvořila tak nevědomky video inzerát, který se stal brzy hitem českého internetu.

Video bylo nejen šířeno, ale i dále parodováno. Videa provázela také celá řada vulgárních a zesměšňujících zpráv. Rodiče dívky se situaci snažili řešit a aktivně se zapojili do odstraňování tohoto obsahu. Ten se sice částečně podařilo z internetu smazat, ale některé kopie jsou stále dohledatelné. Nová videa i s ohledem na stáří a neaktuálnost již naštěstí nevznikají v takovém rozsahu, jako pár dní po zveřejnění.




Milan je gay

"Chtěl bych se s vámi poradit, co mám dělat v situaci, když mi někdo vytvořil falešné profily na sociálních sítích a různých seznamkách a tvrdí, že jsem gay. Na těch profilech jsou moje fotografie a taky nahé fotky někoho cizího. Celkově to vypadá, že se zajímám o kluky a hledám někoho na sex.

Několikrát jsem se pokusil profily smazat, ale nikdo z těch služeb nereaguje a pořád mi volají nějaké neznámé čísla a chodí mi divné zprávy o tom, jestli nechci někam zajít a mít s nimi sex. Ve třídě to nejspíš objevili, protože se mi všichni smějí, a když jdeme s klukama na tělocvik, tak se vyhýbají obloukem, aby se jim nic ve sprše nestalo.

Už opravdu nevím, co mám dělat, šíří se to opravdu dost rychle a nějaký moje kamarádky si mě kvůli tomu odebrali z přátel na Facebooku, protože jsem buzna. Chtěl jsem se svěřit naší učitelce, ale jednou říkala v hodině, že je proti těm všem průvodům hrdosti a že mají být homosexuálové zalezlí doma a rozhodně by jim zakázala adoptovat děti. Doma to říct nemůžu a mám někdy opravdu chuť se zabít."

Do podobných situací se dostává celá řada dětí, ale i dospělých. Původně nevinný žert se může změnit v situaci, která se na první pohled může jevit bezvýchodně. Pro její vyřešení je potřeba:

  • Řešte tuto situaci okamžitě
  • Kontaktujte technickou podporu služeb, kde se závadný obsah nachází a žádejte jeho smazání
  • Pokud vás kontaktují neznámí lidé na telefonu či jiných kontaktech, vkládejte si je do ignorace, nezvedejte cizí čísla a rozhodně na žádné zprávy nereagujte
  • Snažte se působit klidně a v případě posměchu dávejte najevo, že vám daná situace nevadí
  • Svěřte se blízké osobě (rodičům, kamarádům nebo učitelům) a poproste je o pomoc
  • Pokud se bude toto jednání stupňovat, je dobré vytvořit veškerou zálohu a obrátit se na specializované poradny nebo v některých případech na policii

Případ skautských vedoucích Piškota a Meluzína

Je jedním z největších zdokumentovaných případů zneužívání dětí v České republice. Rafinovaná elektronická i lidská manipulace a výborná znalost skautského prostředí dala pachatelům do ruky nástroj, díky němuž žádný z rodičů nepojal podezření, přestože se jim trestná činnost odehrávala takřka před očima.

Příběh začíná zcela nevinně. Martin Mertl, jeden z odsouzených vedoucích, začal chodit do skautského oddílu v Ústí nad Labem již jako malý kluk. Postupem času se vypracoval až na oddílového vedoucího a do skauta přivedl svého kamaráda Milana Macháta, se kterým udržoval milostný poměr.

Skautští vedoucí vedli chlapecký oddíl Bobrů a brzy se začali zajímat o některé z jeho členů. Nejprve z nich chtěli dostat jen nějaké informace a později i intimní materiály. Způsob, kterým z poškozených dětí tyto materiály získávali, můžeme označit jako jeden z nejrafinovanějších způsobů manipulace s využitím moderních informačních technologií.

Pod falešnými účty dívek si přidávali chlapce do přátel. Tam s nimi komunikovali a později z nich získali i erotické fotky a videa. Chlapci s vidinou seznámení s dívkami tyto fotografie a videa vytvářeli jako důkaz, že to se seznámením myslí vážně. Piškot s Meluzínem je pak s nimi vydírali, aby vytvářeli další, pod hrozbou, že je zveřejní. Brzy jim ale takto vytvořené snímky nestačili a nutili chlapce k vytváření videí s homosexuální tématikou. Úkolem bylo doslova vytvoření videa, na kterém bude dítě s jiným mužem, které jim bude zasláno do určité doby, pod hrozbou, že intimní materiály zveřejní.

Jeden z poškozených, který byl v bezvýchodné situaci, popsal, jak šel na schůzku do klubovny a byl osloven vedoucími s dotazem, proč je tak smutný, aby se jim svěřil. Odvyprávěl jim příběh o dívce, do které se virtuálně zamiloval a poslal jí svoje nahé fotky. Ta ho teď vydírá a on musí vytvořit homosexuální video, které jí má zaslat, jinak jeho fotky zveřejní. Chlapec se jim svěřil, že je v bezvýchodné situaci a hodlá si sáhnout na život. Po vyslechnutí se skauti nabídli, že toto video s ním natočí a „pomohou mu“. Celou dobu tak směřovali k cíli, kterého chtěli dosáhnout.

Podobnými způsoby přes internet nebo osobně zneužili 39 dětí. Znásilnění se podle spisu dopustili na několika chlapcích, některé oběti zneužívali opakovaně. Soud je poslal do vězení za trestné činy znásilnění, sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití, ohrožování výchovy dítěte, ale také výroby dětské pornografie a dalších skutků na deset let a na stejně dlouho jim i zakázal pracovat s mládeží.

Jeden z odsouzených, Martin Mertl se ještě před svým odsouzením dohodl, že o svých skutcích natočí dokument. V něm popsal svoje praktiky získávání dětí přes falešné identity na sociálních sítích. Dokument s názvem Seznam se bezpečně! 3, je možné shlédnout na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

K odhalení celého případu, přispěla kamarádka jednoho z poškozených, které se na rodinné dovolené zdálo divné, že mu neustále pípá telefon se zprávami. Ve chvíli, kdy byl pryč, si zprávy přečetla a šla tuto situaci oznámit matce. Jeden ze skautů odjel do Austrálie a začal na druhého žárlit, že bude s obětí sám. Začali mu proto oba zasílat zprávy s intimním obsahem, což je nakonec i prozradilo.

Matka oběti si po přečtení zpráv vzala chlapce stranou a snažila se z něj dostat víc informací. Zpočátku zapíral, opravdu věřil, že mu skautští vedoucí chtěli natočením videa pomoci, ale brzy podlehl, přiznal se a věc byla oznámena na policii.


Zdokumentovaný případ ukazuje, jak děti ještě stále považují internetové prostředí za bezpečné a mají sklon věřit „lidem“ na druhé straně. Neuvědomují si, že důvěřovat každé falešné identitě, jako by byla skutečná, se jim může vymstít. V průběhu natáčení jsme si uvědomili, že pod slovo „pedofilní“ se dnes schová prakticky veškeré zneužívání jen proto, že teprve takto pojmenovaná kauza přiláká pozornost veřejnosti i médií. Jde tedy o všudypřítomné zjednodušování reality, která je ale jiná. Zobrazit ji co nejvěrněji bylo jedním z našich cílů. Věříme, že čím lépe problematiku zneužívání malých dětí pojmenujeme, tím spíše ji porozumíme a vyvarujeme se opakování podobných nechtěných událostí.



Výpověď v práci

"Pracuji pět let v soukromé firmě, která se zabývá pojištěním. Moje práce obnáší časté služební cesty a prezentace u obchodních partnerů. Nedávno se mi stalo, že mi někdo naboural počítač a změnil mi úplně všechna data. Nedostanu se tak na svoje e-maily ani sociální sítě. Tato situace je pro mě velice nepříjemná, protože v nich mám spousty kontaktů a dalších věcí.

Zatím se mi nepodařilo získat hesla zpět, už si nepamatuji, co jsem zadávala při registraci, kdo si to má po letech pamatovat. Před víkendem se mi stalo, že někdo z mého e-mailu zaslal mojí šéfové písemnou výpověď. Ta to zřejmě brala vážně, protože když jsem přišla do práce, tak se vyčítavě ptala, co tu ještě pohledávám a že si myslela, že jsem jiná a že se ve mně zklamala. Snažila jsem se jí vysvětlit, že já jsem nic nepsala, ale moc mi nevěřila. Trvala jsem na tom, aby mi moji výpověď ukázala. Zjistila jsem, že je zaslána z mého e-mailu! S mojí šéfovou jsem to v práci urovnala a doufala, že to je jediná nepříjemnost.

Doma jsem ale měla další problém. Můj přítel pravděpodobně dostal taky nějakou zprávu, byl celý nesvůj a moc nemluvil. Vypáčila jsem z něj, že dostal „můj“ mail o tom, že se intimně scházím se sousedem, bylo tam dokonce napsáno celé jeho jméno a popis toho, co jsem s ním údajně dělala. Jak by hacker mohl znát jméno souseda?

Brzy mi začali volat moje známé, že jsem je údajně urážela na Facebooku. Přihlásila jsem se na partnerův účet a zjistila, že někdo kompletně změnil můj profil a nahrál tam lechtivé fotky a výzvy, že jsem k mání. Napsala jsem tedy na profil výzvu, ať tohoto jednání zanechá a hesla mi vrátí zpět. Přišla krátká zpráva ve stylu "teď si to vyžereš, mrcho, ještě jsem neskončila“. Opravdu nevím, co jsme komu udělala, že se mi takto mstí a nevím, jak to řešit."


Obrácená kyberšikana

"Dobrý den! Byla bych velice ráda, kdybyste zablokovali uživatele vesely.matysek a jidriska5, kteří mě po vstupu do vaší služby nezdraví i když jsme si to napsali do pravidel komunity. Po opakovaném sdělení, aby tak činili, se mi vysmáli a já, věkem téměř jejich matka nebudu toto jednání tolerovat. Takoví lidé dělají vaší službě akorát ostudu. Bezodkladně je zablokujte a upozorněte je, že jsme slušná komunita a toto jednání nebudeme trpět!!! Taky bych velmi ocenila, kdyby správce této komunity byl informován, že se ve skupině nacházejí lidé, kteří nemají pozitivní komentáře k obrázkům a receptům, které si tu vyměňujeme. Když se jim u nás nelíbí, ať jdou jinam! Zatím jsem trpělivá a doufám, že mou stížnost kladně vyřídíte, jinak se budu muset obrátit na vašeho nadřízeného."

- - -

"Dobrý den!!! Chtěla bych se informovat o řešení situace, kterou jsem vám popsala před hodinou. Byla bych opravdu velice ráda, kdyby moji stížnost někdo řešil. Nebo jste tam snad všichni natvrdlí? Kolikrát musím napsat e-mail, aby ho někdo řešil? Můžete mi laskavě zaslat e-mail na ředitele vaší služby? Nerada bych za vámi jela osobně, to by vás stálo draho!"

- - -

"To si opravdu děláte *****, že mi není nikdo schopný odpovědět na moje e-maily a jednoduchý, slušný dotaz? Koukám, že jsou vám vaši zákazníci úplně u *píp*a chcete, abych se obrátila na inspekci pro ochranu spotřebitele, nebo mám snad zavolat do televize, aby o vás natočili reportáž? Takovéto jednání jsem nezažila zatím nikde a věřte, že své blízké budu informovat o tom, co jste za službu!"

"Takže milá dámo nebo pane (nebudu psát vážení, protože to fakt nejste), hnuli jste mi žlučí a nenechám se šikanovat nějakými dětmi na internetu. Kam se poděla slušnost? To ji budete záměrně přehlížet nebo ji snad podporovat? Buď okamžitě zablokujete matýska a jindrišku5 nebo si za vámi dojdu osobně a dostanete pár facek!!!"

- - -

"Milá operátorko Věro, děkuji za vaši velice stručnou, strojovou zprávu, ale opravdu si myslíte, že jsem tak blbá a budu se řídit vašich rad? Jak si dovolujete vůbec nepřemýšlet nad tím, že by tito lidé neměli být blokováni? Kdo vás vychoval? Jste snad nějaká učenka, která se vydala za štěstím do Prahy a dělá kariéru na telefonu? Kolikrát jste musela roztáhnout nohy, abyste mohla s vaší neschopností držet telefon? Taková nicka mi nebude říkat, abych se uklidnila! To si pište, že o vašem neochotném jednání budu okamžitě informovat vaše vedení."

- - -

"Takže ty ***** ubohá, mi budeš psát, abych se zklidnila? Co si o sobě myslíš, ty špíno. To si piš, že zařídím, abys o to svoje *píp*místo přišla."

 - - -

Výše popsaný příběh není vymyšlený, jen lehce zkrácený. Zkrácený do takové míry, že neobsahuje několik desítek e-mailů a telefonátů, kterými tato paní terorizovala technickou podporu služby. Po písemném upozornění, že její stížnosti nebudou vyřizovány, se uchylovala k aktivitám, které měli charakter stalkingu a nebezpečného vyhrožování. Do hlavy některým lidem nevidíme, mnohdy je může podráždit běžná situace nebo odpověď, která nemusí být taková, kterou očekávali. Lidé, kteří komunikují jménem firmy, se s tímto jednáním potýkají neustále a mnohdy je ze strany provozovatelů služby kladen důraz na to, aby zákazník odcházel spokojený. To ale neznamená, že musí trpět urážející jednání nebo výhrůžky.


Michal Kolesa

Příběh Michala Kolesy, který byl díky své aktivitě na sociálních sítích i svému postižení známou postavou nejen  Rakovníka, je klasickou ukázkou střetu nevinného a naivního člověka s realitou internetu. Duševně nemocný člověk, neschopný běžného života mezi lidmi, kterému internet nahrazoval sociální kontakt, kamarády, hospody, výlety, rodinu, školu, zaměstnání. A nakonec se nejspíš nepřímo stal i jeho záhubou.

Michal byl internetová celebrita. Živoucí legenda. Neúnavný diskutér, který dostal BAN takřka na všech známých internetových fórech pro svou neukojitelnou zvídavost, neschopnost rozlišovat společensky přijatelné od nepřijatelného a nezvladatelný obdiv k plavajícím ženám. Díky svému postižení a aktivitě na všech možných diskuzních fórech, si vysloužil i odkaz na Exotopedii.

„Příznakem nové éry, v níž žijeme, není jen nástup velkých mediálních hvězd. Nyní se pozornost soustřeďuje i na ty nejslabší z nás; totální outsidery, kteří by za normálních okolností ani příliš nechodili z domu.“ Kamil Fila, Respekt

Kamkoli Michal přišel, dostal BAN. Jeho zvídavé otázky se točily okolo běžných témat, která si on nemohl ohmatat a snažil se tak učinit prostřednictvím ploché obrazovky monitoru. Otázky typu „Jak poznám, že kluk a holka spolu chodí“ nebo „Když hodím spícího člověka v narkóze do vody, začal by plavat, teda pokud by uměl?“, bavili český internet.

Z Michala Kolesy se stal fenomén a brzy se na jeho články staly vyhledávanými. Ke konci života ho sledovalo na různých médiích téměř čtvrt milionu lidí. Podivuhodné na jeho příběhu bylo to, že on sám neměl moc na výběr, i byl pro něj jediným prostředníkem do světa lidí, pro jeho následovníky byl ale čas, který věnovali Michalovi, naprosto nepochopitelný. Trávili ho s ním a vyjadřovali se ke každé aktivitě. Kamkoli napsal svůj příspěvek, okamžitě se strhla diskuze jeho „příznivců“, která ji znehodnotila. Někdo toto jednání považuje za trollování, které lze ale v tomto případě nazvat klasickou kyberšikanou.


Michal Kolesa

Legendární bylo jeho užívání vodoznaku při pořizování fotografií a nespočet nápadů a vynálezů, kterými doslova bombardoval všechny velké firmy. Otvíral různá témata, například, jak zabránit vykradení kasy. Vymyslel totiž způsob, že kdyby se nechala otevřená a bez peněz, zloděj by se ani nemusel namáhat s vykradením…když v ní nejsou peníze. Některé nápady se ale skutečně realizovaly.

Jeho příběh byl tragický. Jeho otec ho opustil, zemřela mu jeho matka i jeho pes Daneček. Všechny tyto situace nevinně popisoval na svých stránkách a vysloužil si bezpočet parodií. Dokonce po jeho smrti, která nastala na podzim roku 2013, neuvěřili mnozí z jeho příznivců této smutné informaci a začali obvolávat nemocnice, pohřební služby a rozebírat pravost vyvěšeného parte.


Závěrem

Kyberšikana rozhodně není jev, který by se měl podceňovat nebo bagatelizovat. Nikdo by se měl ke druhým chovat tak, aby je ponižoval nebo zesměšňoval. Zlaté pravidlo jednání mezi lidmi platí nejen v reálném světě, ale i v tom virtuálním.

„Nedělej druhým, co nechceš, aby dělali tobě.“ (Konfucius, Analekta 15,23)

„To, co vyčítáš svému bližnímu, sám mu nedělej.“ (Pittakos z Mytilény, jeden ze Sedmi mudrců)

„Nečiň jiným, co by tě zlobilo, kdyby učinili tobě.“ (Sókratés)

„Nechci sám dělat, co bych na druhém káral, nakolik je to v mé moci.“ (Meandros ze Samu, podle Hérodotos, Dějiny, III, 142)

„Nebudeš se mstít synům svého lidu a nezanevřeš na ně, ale budeš milovat svého bližního jako sebe sama. Já jsem Hospodin.“ (Bible, Lv 19,18)

„Cokoli je ti proti mysli, nečiň ani druhým.“ (Zoroastrický spis Šajast-na-Šajast, 13,29)

„Člověk se nemá vůči druhým chovat způsobem, který je mu samému proti mysli. To je jádro vší morálky. Všechno ostatní plyne ze sobecké žádostivosti.“ (Mahábhárata. Anušasána parva, 113,8)

„Co nechceš, aby ti jiní činili, nikomu nečiň. To je celá Tóra, všechno ostatní je jen komentář.“ (Talmud, Šabbat 31a)