Milan je gay

"Chtěl bych se s vámi poradit, co mám dělat v situaci, když mi někdo vytvořil falešné profily na sociálních sítích a různých seznamkách a tvrdí, že jsem gay. Na těch profilech jsou moje fotografie a taky nahé fotky někoho cizího. Celkově to vypadá, že se zajímám o kluky a hledám někoho na sex.

Několikrát jsem se pokusil profily smazat, ale nikdo z těch služeb nereaguje a pořád mi volají nějaké neznámé čísla a chodí mi divné zprávy o tom, jestli nechci někam zajít a mít s nimi sex. Ve třídě to nejspíš objevili, protože se mi všichni smějí, a když jdeme s klukama na tělocvik, tak se vyhýbají obloukem, aby se jim nic ve sprše nestalo.

Už opravdu nevím, co mám dělat, šíří se to opravdu dost rychle a nějaký moje kamarádky si mě kvůli tomu odebrali z přátel na Facebooku, protože jsem buzna. Chtěl jsem se svěřit naší učitelce, ale jednou říkala v hodině, že je proti těm všem průvodům hrdosti a že mají být homosexuálové zalezlí doma a rozhodně by jim zakázala adoptovat děti. Doma to říct nemůžu a mám někdy opravdu chuť se zabít."

Do podobných situací se dostává celá řada dětí, ale i dospělých. Původně nevinný žert se může změnit v situaci, která se na první pohled může jevit bezvýchodně. Pro její vyřešení je potřeba:

  • Řešte tuto situaci okamžitě
  • Kontaktujte technickou podporu služeb, kde se závadný obsah nachází a žádejte jeho smazání
  • Pokud vás kontaktují neznámí lidé na telefonu či jiných kontaktech, vkládejte si je do ignorace, nezvedejte cizí čísla a rozhodně na žádné zprávy nereagujte
  • Snažte se působit klidně a v případě posměchu dávejte najevo, že vám daná situace nevadí
  • Svěřte se blízké osobě (rodičům, kamarádům nebo učitelům) a poproste je o pomoc
  • Pokud se bude toto jednání stupňovat, je dobré vytvořit veškerou zálohu a obrátit se na specializované poradny nebo v některých případech na policii