Případ skautských vedoucích Piškota a Meluzína

Je jedním z největších zdokumentovaných případů zneužívání dětí v České republice. Rafinovaná elektronická i lidská manipulace a výborná znalost skautského prostředí dala pachatelům do ruky nástroj, díky němuž žádný z rodičů nepojal podezření, přestože se jim trestná činnost odehrávala takřka před očima.

Příběh začíná zcela nevinně. Martin Mertl, jeden z odsouzených vedoucích, začal chodit do skautského oddílu v Ústí nad Labem již jako malý kluk. Postupem času se vypracoval až na oddílového vedoucího a do skauta přivedl svého kamaráda Milana Macháta, se kterým udržoval milostný poměr.

Skautští vedoucí vedli chlapecký oddíl Bobrů a brzy se začali zajímat o některé z jeho členů. Nejprve z nich chtěli dostat jen nějaké informace a později i intimní materiály. Způsob, kterým z poškozených dětí tyto materiály získávali, můžeme označit jako jeden z nejrafinovanějších způsobů manipulace s využitím moderních informačních technologií.

Pod falešnými účty dívek si přidávali chlapce do přátel. Tam s nimi komunikovali a později z nich získali i erotické fotky a videa. Chlapci s vidinou seznámení s dívkami tyto fotografie a videa vytvářeli jako důkaz, že to se seznámením myslí vážně. Piškot s Meluzínem je pak s nimi vydírali, aby vytvářeli další, pod hrozbou, že je zveřejní. Brzy jim ale takto vytvořené snímky nestačili a nutili chlapce k vytváření videí s homosexuální tématikou. Úkolem bylo doslova vytvoření videa, na kterém bude dítě s jiným mužem, které jim bude zasláno do určité doby, pod hrozbou, že intimní materiály zveřejní.

Jeden z poškozených, který byl v bezvýchodné situaci, popsal, jak šel na schůzku do klubovny a byl osloven vedoucími s dotazem, proč je tak smutný, aby se jim svěřil. Odvyprávěl jim příběh o dívce, do které se virtuálně zamiloval a poslal jí svoje nahé fotky. Ta ho teď vydírá a on musí vytvořit homosexuální video, které jí má zaslat, jinak jeho fotky zveřejní. Chlapec se jim svěřil, že je v bezvýchodné situaci a hodlá si sáhnout na život. Po vyslechnutí se skauti nabídli, že toto video s ním natočí a „pomohou mu“. Celou dobu tak směřovali k cíli, kterého chtěli dosáhnout.

Podobnými způsoby přes internet nebo osobně zneužili 39 dětí. Znásilnění se podle spisu dopustili na několika chlapcích, některé oběti zneužívali opakovaně. Soud je poslal do vězení za trestné činy znásilnění, sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití, ohrožování výchovy dítěte, ale také výroby dětské pornografie a dalších skutků na deset let a na stejně dlouho jim i zakázal pracovat s mládeží.

Jeden z odsouzených, Martin Mertl se ještě před svým odsouzením dohodl, že o svých skutcích natočí dokument. V něm popsal svoje praktiky získávání dětí přes falešné identity na sociálních sítích. Dokument s názvem Seznam se bezpečně! 3, je možné shlédnout na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

K odhalení celého případu, přispěla kamarádka jednoho z poškozených, které se na rodinné dovolené zdálo divné, že mu neustále pípá telefon se zprávami. Ve chvíli, kdy byl pryč, si zprávy přečetla a šla tuto situaci oznámit matce. Jeden ze skautů odjel do Austrálie a začal na druhého žárlit, že bude s obětí sám. Začali mu proto oba zasílat zprávy s intimním obsahem, což je nakonec i prozradilo.

Matka oběti si po přečtení zpráv vzala chlapce stranou a snažila se z něj dostat víc informací. Zpočátku zapíral, opravdu věřil, že mu skautští vedoucí chtěli natočením videa pomoci, ale brzy podlehl, přiznal se a věc byla oznámena na policii.


Zdokumentovaný případ ukazuje, jak děti ještě stále považují internetové prostředí za bezpečné a mají sklon věřit „lidem“ na druhé straně. Neuvědomují si, že důvěřovat každé falešné identitě, jako by byla skutečná, se jim může vymstít. V průběhu natáčení jsme si uvědomili, že pod slovo „pedofilní“ se dnes schová prakticky veškeré zneužívání jen proto, že teprve takto pojmenovaná kauza přiláká pozornost veřejnosti i médií. Jde tedy o všudypřítomné zjednodušování reality, která je ale jiná. Zobrazit ji co nejvěrněji bylo jedním z našich cílů. Věříme, že čím lépe problematiku zneužívání malých dětí pojmenujeme, tím spíše ji porozumíme a vyvarujeme se opakování podobných nechtěných událostí.