Michal Kolesa

Příběh Michala Kolesy, který byl díky své aktivitě na sociálních sítích i svému postižení známou postavou nejen  Rakovníka, je klasickou ukázkou střetu nevinného a naivního člověka s realitou internetu. Duševně nemocný člověk, neschopný běžného života mezi lidmi, kterému internet nahrazoval sociální kontakt, kamarády, hospody, výlety, rodinu, školu, zaměstnání. A nakonec se nejspíš nepřímo stal i jeho záhubou.

Michal byl internetová celebrita. Živoucí legenda. Neúnavný diskutér, který dostal BAN takřka na všech známých internetových fórech pro svou neukojitelnou zvídavost, neschopnost rozlišovat společensky přijatelné od nepřijatelného a nezvladatelný obdiv k plavajícím ženám. Díky svému postižení a aktivitě na všech možných diskuzních fórech, si vysloužil i odkaz na Exotopedii.

„Příznakem nové éry, v níž žijeme, není jen nástup velkých mediálních hvězd. Nyní se pozornost soustřeďuje i na ty nejslabší z nás; totální outsidery, kteří by za normálních okolností ani příliš nechodili z domu.“ Kamil Fila, Respekt

Kamkoli Michal přišel, dostal BAN. Jeho zvídavé otázky se točily okolo běžných témat, která si on nemohl ohmatat a snažil se tak učinit prostřednictvím ploché obrazovky monitoru. Otázky typu „Jak poznám, že kluk a holka spolu chodí“ nebo „Když hodím spícího člověka v narkóze do vody, začal by plavat, teda pokud by uměl?“, bavili český internet.

Z Michala Kolesy se stal fenomén a brzy se na jeho články staly vyhledávanými. Ke konci života ho sledovalo na různých médiích téměř čtvrt milionu lidí. Podivuhodné na jeho příběhu bylo to, že on sám neměl moc na výběr, i byl pro něj jediným prostředníkem do světa lidí, pro jeho následovníky byl ale čas, který věnovali Michalovi, naprosto nepochopitelný. Trávili ho s ním a vyjadřovali se ke každé aktivitě. Kamkoli napsal svůj příspěvek, okamžitě se strhla diskuze jeho „příznivců“, která ji znehodnotila. Někdo toto jednání považuje za trollování, které lze ale v tomto případě nazvat klasickou kyberšikanou.


Michal Kolesa

Legendární bylo jeho užívání vodoznaku při pořizování fotografií a nespočet nápadů a vynálezů, kterými doslova bombardoval všechny velké firmy. Otvíral různá témata, například, jak zabránit vykradení kasy. Vymyslel totiž způsob, že kdyby se nechala otevřená a bez peněz, zloděj by se ani nemusel namáhat s vykradením…když v ní nejsou peníze. Některé nápady se ale skutečně realizovaly.

Jeho příběh byl tragický. Jeho otec ho opustil, zemřela mu jeho matka i jeho pes Daneček. Všechny tyto situace nevinně popisoval na svých stránkách a vysloužil si bezpočet parodií. Dokonce po jeho smrti, která nastala na podzim roku 2013, neuvěřili mnozí z jeho příznivců této smutné informaci a začali obvolávat nemocnice, pohřební služby a rozebírat pravost vyvěšeného parte.