Loopback, localhost

Ještě jsme se nezmínili o rozhraní lo. Loopback rozhraní slouží ke komunikaci „sám se sebou“. Typicky se tomuto rozhraní říká také localhost , podle zavedeného doménového jména, které se používá, chceme-li „mluvit sami se sebou“.

Rozhraní lo používá IP adresy z vyhrazeného rozsahu 127.0.0.0/8 pro IPv4, Linux obvykle používá adresu 127.0.0.1. Ostatní adresy z tohoto rozsahu lze použít také a dokonce se to dočkalo použití u systemd-resolved, kde se pro lokální DNS cache používá adresa 127.0.0.53. U IPv6 je pro loopback použitá právě jedna konkrétní adresa, která je tedy zároveň vyhrazeným rozsahem adres ::1/128.

Loopback potřebujeme, když se chceme například připojit na X server, aniž bychom řešili, zda máme nějakou externí konektivitu přes Ethernet nebo WiFi a na ní nějakou normální IP adresu. Nebo když se chceme připojit přes MySQL klienta na lokální MySQL server (a nejdeme přes UNIX socket, ale přes TCP/IP síť na localhost). Dejme tomu, že si chceme ověřit, že na našem experimentálním VM běží SSH server, aniž bychom se k němu připojili klientem:

root@osboxes:~# nc localhost 22
SSH-2.0-OpenSSH_8.2p1 Ubuntu-4ubuntu0.1

Ctrl-C

root@osboxes:~#